Door Lianne Kooistra

Voorkomen scheelt een hoop ellende. Dat geldt voor veel, en zeker ook voor financiële problemen. Tijdens een halfuurtje één-op-één met een van onze budgetcoaches – oftewel: een speedbudgetcoachingsessie – worden belangrijke lessen in geld persoonlijk toegelicht. Na een ‘speeddate’ met onze budgetcoach zijn jouw medewerkers financieel een stuk wijzer.

 

Krap zitten komt veel voor

“Aan het einde van het geld is er altijd nog een stukje maand over”. De herkenbare Loesje-uitspraak is voor sommige mensen een pijnlijke waarheid. Krap zitten aan het einde van de maand komt vooral onder jongeren veel voor. Volgens Nibud heeft 26% van de 18- tot 35-jarigen ernstige problemen met het betalen van de rekeningen. Het gebrek aan geldlessen thuis speelt een grote rol. Niet voor niets pleit het instituut voor financiële educatie op school. Budgetcoach Groep richt zich met speedbudgetcoaching ook vooral op preventie, op het voorkómen.

 

Paar aanpassingen, groot verschil

Onze in-company speedcoachingsessies zijn in te zetten als evenement, waarbij op één dag(deel) meerdere werknemers tegelijk geholpen kunnen worden. Een sessie is interessant voor medewerkers die nog geen grote financiële problemen hebben, maar wel moeite hebben hun uitgaven af te stemmen op hun inkomen. Voor deze groep mensen is soms een paar aanpassingen in het uitgavenpatroon al genoeg om meer lucht en minder geldzorgen te creëren.

 

Supersnel veel wijzer

Het principe van ‘speeddaten’ behoeft waarschijnlijk geen uitleg. Bij speedbúdgetcoaching gaan een budgetcoach van Budgetcoach Groep en een van jouw werknemers samen zitten. In slechts 30 minuten per individueel consult nemen zij samen het maandoverzicht van de bewuste werknemer door. Onze budgetcoaches weten feilloos de zwakke plekken te vinden. Dubbele verzekeringen? Dat abonnement dat nog steeds doorloopt? Wordt er wel genoeg gereserveerd? Zijn er aparte rekeningen voor vaste lasten en aparte spaardoelen? Met deze praktische handreikingen kan de deelnemer dezelfde dag nog een begin maken met ‘meer overhouden’.

 

Alle geldvragen zijn welkom

Het overleggen van een maandoverzicht is niet verplicht. De aanwezige budgetcoach beantwoordt tijdens de sessie ook één of meerdere vragen over geld-gerelateerde onderwerpen, mocht daar meer behoefte aan zijn. Heeft jullie bedrijf medewerkers in dienst die meer globaal willen weten waarop ze kunnen besparen? Of hoe er het beste structureel gespaard kan worden voor een studie of een verre reis? Ook dit soort vragen kunnen behandeld worden tijdens een speedbudgetcoachingsessie.

 

Als iemand al (diep) in de financiële problemen blijkt te zitten, kunnen we daar vanzelfsprekend niet in een halfuurtje een oplossing voor aanreiken. In dat geval verwijzen we je medewerker altijd door naar het juiste loket voor verdere hulp.

 

De reacties: toegankelijk, inzicht en handige tips

De budgetcoaches van Budgetcoach Groep hebben inmiddels al flink wat speeddates met (jonge) medewerkers in loondienst. Hoe zij het vonden? We horen vaak terug dat de handige tips goed toe te passen waren, dat de sessies erg toegankelijk zijn vanwege de korte duur en veel deelnemers gaven aan een duidelijk inzicht te hebben gekregen in hun uitgavenpatroon.

 

Speedbudgetcoaching bij jou op de werkvloer?

Ben jij verantwoordelijk voor HR binnen je organisatie? En wil je jouw (jonge) medewerkers de kans geven hun financiën eens goed onder de loep te nemen met een professional? Bel of mail ons eens. Kijken we samen of we financiële problemen voor kunnen zijn!

 

Kunnen we helpen?