Jorg vertelt open over een moeilijke periode in zijn leven, waarin hij financieel in de problemen kwam. Samen met een budgetcoach loste hij de situatie op...‘Toen ik zo’n vier jaar geleden ging scheiden, ontstond er een situatie waarin ik er alleen voor kwam te staan. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Het was ’s avonds niet echt gezellig alleen thuis, dus ik ging het leven wat losbandiger leven. Als snel kwam ik in een spiraal terecht, waarin ik structureel meer geld uitgaf dan dat er binnenkwam. Het ging van kwaad tot erger en al snel volgden de verschillende aanmaningen elkaar in een rap tempo op’, vertelt Jorg Krijnen, applicatiebeheerder én inmiddels weer gelukkig in zowel zijn financiële situatie als in de liefde. ‘Mijn geld ging in die tijd vooral op aan uitgaan, vooral met vrienden. Dan deed ik graag ook een beetje stoer, door de rekening te betalen. Want alleen thuis kon ik ’s avonds mijn draai ook niet echt vinden.’

Steeds creatiever

‘Hoe dieper je in de problemen komt, hoe creatiever je wordt. Tenminste, dat was bij mij zo het geval. Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk afschrijvingen terugboeken via je mobiel bankieren app, waardoor je weer even lucht hebt. Maar uiteindelijk komt er natuurlijk toch dat moment dat je in de supermarkt je boodschappen niet meer af kunt rekenen. Inmiddels lagen er zoveel aanmaningen in de bus dat ik gedwongen werd om actie te ondernemen’, vervolgt Jorg. ‘Via mijn werkgever ben ik hulp gaan zoeken. Dat startte met het aangaan van het gesprek, door te vertellen over mijn problemen. Heel spannend vond ik dat, maar ik had wel een goede band met mijn leidinggevende, dus dat hielp mee. En, heel praktisch, als ik het niet gedaan had, was er op gegeven moment vast wel loonbeslag gelegd door mijn bank of een andere schuldeiser. Dan zou mijn werkgever het van een ander gehoord hebben, en dat wilde ik niet. Natuurlijk voelde ik veel schaamte, maar het kon niet langer zo doorgaan.’

Hulp van budgetcoach

‘Mijn leidinggevende schrok in eerste instantie, al hadden ze op het werk inmiddels ook wel gezien dat ik niet echt lekker in mijn vel zat. Via de hr-afdeling ben ik in contact gebracht met de Budgetcoach Groep. Ik werd gekoppeld aan Nicole, en dat was écht de grote ommekeer. Zij heeft me geholpen om alles op een rijtje te zetten. Ik heb contact met schuldeisers opgenomen en ben met iedereen, stuk voor stuk een betalingsregeling aangegaan. Het was passen en meten, want je moet intussen ook door met je leven, want gas, water en de hypotheek moeten ook gewoon betaald worden. En er moet geld voor levensmiddelen zijn. Uiteindelijk ging het zo ver dat ik een vast bedrag per week overhad om van te leven en de rest ging automatisch naar mijn vaste lasten. Het duurde ruim twee jaar voordat ik er weer uit was. En ja, ook mijn kinderen hebben dit gevoeld, want er was geen geld voor leuke dagjes naar een pretpark. Maar een wandeling in de natuur kost niets, en kan ook heel fijn zijn. Ik heb ze ook, op hun niveau, uitgelegd wat er speelde door te vertellen dat je geen drie appels kunt eten, als je er maar twee hebt. Nicole stimuleerde me ook steeds, en zei dat ik het goed deed. Dat gaf me kracht. Ik heb niemand anders de schuld gegeven van mijn situatie, maar in de spiegel gekeken. Met het verzinnnen van smoesjes kom je er immers niet.’

Start met accepteren

‘Wat me dus ook geholpen heeft is de situatie onder ogen zien zoals deze was. Ik ben naar mijn ouders en vrienden gegaan en heb ze open verteld over de puinhoop die ik ervan gemaakt had. Anderen die zich herkennen in mijn verhaal raad ik aan hetzelfde te doen: accepteer, deel en pak je problemen bij de kop. Bij voorkeur met hulp van de Budgetcoach Groep, want zonder hen had ik het niet gekund. De kosten worden in veel gevallen betaald door je werkgever, want ook zij hebben er belang bij dat je goed presteert op je werk. Inmiddels ligt deze periode achter me: ik heb de boel financieel weer op de rit, heb sinds een klein jaar een hele fijn relatie en zie het leven, samen met mijn kinderen, weer zonnig tegemoet’, besluit Jorg.

Herkenbaar? Twijfel niet langer, neem contact met ons op of praat met je werkgever. Zet vandaag de eerste stap naar een zorgvrije financiële toekomst

Kunnen we helpen?