Door Lianne Kooistra
Zet vast in je agenda: van 23 tot en met 27 maart is alweer de 10e editie van de ‘Week van het geld’. Dit is hét moment om financiële fitheid te bevorderen, ook op de werkvloer. Een mooie kans voor jou als HR-manager of leidinggevende om op laagdrempelige wijze in gesprek te gaan met je medewerkers. En zo pak je dat aan: met behulp van onze 5 tips.
10e editie: goed omgaan met geld is goud waard
Dit jaar is het thema van de 10e editie van de Week van het geld: ‘goed omgaan met geld is goud waard’. Daarbij richt het platform haar pijlen voornamelijk op jongeren. Jong geleerd, is immers oud gedaan. Een filosofie die Budgetcoach Groep volledig ondersteunt. Daarom delen wij een aantal tips voor werkgevers om jongere (én oudere) medewerkers wat financieel bewuster en en meer zelfredzaam te maken tijdens deze week.
- Bied een luisterend oor
Het lijkt misschien een open deur, maar weten jouw medewerkers waar en bij wie ze terecht kunnen als de geldzorgen (onvermijdelijk) ook meegaan de werkvloer op? En hoe zorg jij dat financiële problemen een bespreekbaar onderwerp zijn? Kijk eens kritisch om je heen of vraag onze gratis flyer aan om signalen van financiële problemen te herkennen. Of stel tijdens de Week van het geld (een aantal keer) een inloopspreekuur in, waarin je medewerkers actief oproept individueel hun vragen te stellen. Over financiële consequenties bij bijvoorbeeld een echtscheiding of loonbeslag. Ook een idee: organiseer een speedbudgetcoachingssessie: na een ‘speeddate’ van een halfuurtje met onze budgetcoaches zijn jouw medewerkers financieel meteen een stuk wijzer.
- Deel de succesverhalen
Succes motiveert. Een verhaal van een ‘winnaar’ kan voor een ander net dat duwtje in de rug geven. Besteed daarom eens aandacht aan de verhalen van mensen die uit het dal kropen. Zoals het verhaal van application manager Jorg Krijnen. Hij volgde een budgetcoachtraject bij Budgetcoach Groep nadat hij na zijn scheiding in de schulden raakte. “Via mijn werkgever ben ik hulp gaan zoeken. Dat startte met het aangaan van het gesprek met mijn leidinggevende. Als ik het niet gedaan had, was er op gegeven moment vast loonbeslag gelegd door mijn bank of een andere schuldeiser.” Jorg deelde dapper zijn verhaal, lees het verhaal van Jorg op onze website. Op de website van Financieel fitte werknemers vind je meer verhalen.
- Vraag het de experts
Rust er op ‘financiële fitheid’ en ‘schuldenproblematiek’ in jouw organisatie nog een taboe? Merk je dat je jouw medewerkers (ondanks jullie inspanningen) moeilijk uit hun schulp getrokken krijgt om te praten over hun situatie? Vraag eens advies aan een van onze budgetcoaches. Met hun jarenlange kennis en ervaring kunnen ze je op ideeën brengen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Of bel eens met onze Financiële helpdesk (088-6220330, ma t/m vr van 9.00 uur tot 17.00 uur) om te sparren met een deskundige. Het is helemaal gratis. De budgetcoaches die je te woord staan, kun je alles vragen op financieel, fiscaal en juridisch vlak, zodat jij uiteindelijk ook de vragen van je medewerkers goed kunt beantwoorden.
- Eerst anoniem…
Je leidinggevende in vertrouwen nemen en vertellen dat je financiële problemen hebt? Daar is moed voor nodig. Realiseer dat je medewerkers waarschijnlijk een hoop bezwaren, schaamte en schuldgevoelens moeten overwinnen voordat ze zover zijn. Je verhaal eerst anoniem doen, kan helpen. Onze eerdergenoemde Financiële helpdesk is er ook voor jouw medewerkers. Daar kunnen ze volledig anoniem advies inwinnen over uiteenlopende financiële kwesties. Maak duidelijk kenbaar binnen je organisatie dat deze service gratis en anoniem is.
- Bij twijfel: doorverwijzen
Vertelt een medewerker dat er schulden in het spel zijn? Of herken je de signalen die hier vaak mee gepaard gaan? Verwijs de medewerker door naar de juiste organisaties(s), informatieve websites of de gemeente. Bied individuele steun aan door bijvoorbeeld budgetcoaching of -beheer. En onthoud vooral: wanneer je een medewerker in een vroeg stadium kunt helpen, dan voorkom je erger.
Activiteiten door het hele land
De Week van het geld is inmiddels een jaarlijks terugkerende themaweek, georganiseerd door Platform Wijzer in geldzaken, en naar een initiatief van de Rijksoverheid en verschillende partners. Maandag 23 maart wordt de week officieel geopend door hare Majesteit Koningin Máxima in de Kunsthal Rotterdam.Op verschillende plekken in het hele land zijn tijdens de Week van het geld activiteiten rondom het thema, georganiseerd door financiële professionals. Zo geven zij op veel scholen les in ‘omgaan met geld’.