Door Lianne Kooistra
Gaan jouw medewerkers er financieel op achteruit of vooruit? Dan bestaat de kans dat ze in aanmerking komen voor (meer) tegemoetkomingen. Of dat er juist ingeleverd moet worden. Wat precies geldt voor wie vergt het nodige uitzoekwerk. Met de checklist in deze blog willen we je helpen jouw medewerkers goed te begeleiden bij het correct aanvragen.
Voor 5 miljoen huishoudens in Nederland vormen de toeslagen van de Belastingdienst een welkome aanvulling op het inkomen. De bekendste zijn huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget, maar er zijn nog veel meer ‘potjes’ waarop aanspraak gemaakt kan worden. En daar zit ‘m ook direct de crux: er is in Nederland ontzettend veel bijstand te krijgen… maar je moet wel even een klein cursusje ‘bureaucratie doorworstelen’ volgen om te ontdekken wat dan en hoé.
CHECK: wat wel en niet?
Een budgetcoach die regelmatig als freelancer wordt ingezet door Budgetcoach Groep is Monica ten Hoove. In de gezinnen die zij coacht komt vaak de vraag “Hebben we misschien nog ergens recht op?”. Vooral voor gezinnen met kinderen zijn er veel verschillende toeslagen. In deze blog gaan we verder niet in op alle verschillende toeslagen, maar in een recent interview met AD zette Monica heel overzichtelijk uiteen waar werkende ouders vaak recht op hebben en welke voorwaarden er gelden. Ook de Belastingdienst heeft (uiteraard) een website met uitleg over alle verschillende toeslagen.
Lees: interview over toeslagen met Monica ten Hoove
Lees: overzicht toeslagen van de Belastingdienst
CHECK: verandering in het inkomen?
Is een werknemer meer of minder uren gaan werken? Heeft er een loonsverhoging of -verlaging plaatsgevonden? Voor HR-managers een mooie gelegenheid om de medewerker direct ook te wijzen op de mogelijke consequenties voor de bestaande regelingen en toeslagen. Het Nibud heeft een handige tool voor direct inzicht. De medewerker kan ook altijd bellen met de gratis helpdesk van Budgetcoach Groep. Als werkgever zie je dit wellicht niet als je directe verantwoordelijkheid, maar vergeet niet dat het voor een medewerker met financiële stress lastig is om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven op de werkvloer.
Gebruik: tool Nibud voor toeslagen
CHECK: wat doet de gemeente?
Naast de toeslagen die de Belastingdienst toekent, zijn er tegemoetkomingen en regelingen die elke gemeente helemaal zelf invult. Een kortings- of stadspas bijvoorbeeld, Wmo-vervoer (regiotaxi), een sportfonds dat meebetaalt aan de rekening van de sportclub. Voor jongeren kunnen soms kindbonnen, tegemoetkoming in scholingskosten en/of een laptop voor school worden aangevraagd. Ook is in enkele gevallen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen mogelijk.
Lees: wanneer recht op kwijtschelding lokale belastingen
CHECK: lukt het aanvragen?
Maar dan het aanvragen zelf… Daar komt een hoop bij kijken. Er moet veel uitgezocht en ingevuld worden, documenten meegestuurd. Dat kan overweldigend zijn. En dus een reden om hulp in te schakelen. Hebben jouw medewerkers moeite om dit zelf te doen door een taalachterstand of verminderde digitale kennis? Bied aan om mee te kijken. Of, als dit niet mogelijk is, adviseer je medewerker dan goed waar hij zijn aanvraag het beste kan doen. Er zijn websites die optreden als tussenpersoon en ongemerkt zo €40 rekenen, terwijl aanvragen bij de Belastingdienst zelf gewoon gratis is.
Lees: Toeslagen aanvragen via de Belastingdienst
Lees: Welke websites zijn betrouwbaar?
CHECK: is gegeven… gegeven?
Het behoeft geen uitleg dat met ons huidige systeem van ‘vooruitbetalen, achteraf corrigeren’ juist de mensen die al (financieel) kwetsbaar waren extra in de problemen komen; het geld is immers al uitgegeven voor de correctie plaatsvond en het resultaat? (Nog) meer schulden. Mogelijk en hopelijk komt er binnenkort een einde aan dit huidige systeem. Tot die tijd is het natuurlijk het veiligste om een toeslag deels apart te houden, als dit ook maar even kan. De Belastingdienst heeft tot slot zelf nog ‘3 gouden tips’ om terugbetaling te voorkomen.
Lees: 3 gouden tips: Hoe voorkom ik dat ik mijn toeslag moet terugbetalen?
Nog even over doorpraten?
Weten welke mogelijkheden er zijn om ondersteuning te krijgen bij het begeleiden van medewerkers met financiële problemen? Kijk op www.budgetcoachgroep.nl of bel ons via 088-6220330.