Bespaartips

Algemene bespaartips

Boodschappen
Door een keer per week alle boodschappen te halen bij een goedkope supermarkt zul je minder geld kwijt zijn dan wanneer je een aantal keer per week naar de supermarkt gaat. Maak vooraf een lijstje met de nodige boodschappen en houd je daar ook aan. Zo voorkom je dat je dingen in huis haalt die niet direct noodzakelijk zijn.

Online producten kopen
Vooral bij het kopen van elektronica of huishoudelijke producten kan het verstandig zijn om online prijzen te vergelijken en dan via internet het product te kopen. Vaak scheelt het een hoop geld om online te kopen in plaats van in de winkel. Let wel op dat dit niet op afbetaling gaat, daar komt namelijk vaak nog een fikse rente bij kijken die boven op het aankoopbedrag komt.

Tweedehands spullen 
Tegenwoordig zijn sites zoals markplaats.nl en 2dehands.nl ideaal om goedkoop spullen aan te schaffen. Naast het feit dat er spullen gekocht kunnen worden is het ook handig om spullen die niet meer gebruikt worden daar te koop aan te bieden. Zo kun je iets extra’s verdienen en daarnaast ruimt het nog op ook.

Uitverkoop
Voor het kopen van nieuwe schoenen en kleding is de uitverkoop een geschikt moment om goedkoop aan goede spullen te komen. De uitverkoop is meestal in december-januari en juni-juli. Daarnaast kan een outletcentre ook uitkomst bieden om goedkoper aan kleding en schoenen te komen.

Feestdagen
Traditiegetrouw is december de duurste maand van het jaar vanwege de feestdagen zoals Sinterklaas en de kerstdagen. Er valt veel te besparen wanneer je Sinterklaas en/of Kerst wilt vieren met cadeaus: Vraag praktische cadeaus, het is beter om bijvoorbeeld een nieuwe handdoek of sjaal te krijgen dan een paar repen chocola. Om zelf cadeaus te geven is het handig om door het jaar heen telkens iets te kopen dan dat er in een periode alles gekocht moet worden. Zo kunnen de kosten worden uitgesmeerd over het jaar.

Jaarlijkse besparingen

Energie
Energie besparen is niet moeilijk, maar een kwestie van doen. Met simpele maatregelen, zoals de verwarming lager zetten of naden en kieren dichten, kan een huishouden tot wel 600 euro per jaar besparen! Vergeet echter niet om goed te ventileren. Een droog huis verwarmen, kost minder energie dan een vochtig huis verwarmen. Zet het bovenraampje elke dag ten minste 20 minuten open. Daarnaast is het verstandig je huidige lampen te vervangen voor spaar- of ledverlichting dus ook in de kerstboom. En niet te vergeten, let er op dat je het licht uit doet als je niet meer in de ruimte hoeft te zijn.

Zorgverzekering
Aan het eind van het jaar is de tijd van omsluiten aangebroken. Let goed op de nieuwe actie tarieven maar laat dit niet leidend zijn. Vaak kun je bij je huidige zorgverzekeraar inloggen om te zien welke zorg je het afgelopen jaar hebt ontvangen. Let goed op dat deze zorg weer in je pakket zit, combineer dit met de goedkoopste aanbieding en sluit over. Let vooral goed op je aanvullende tandartspremie, vaak weegt het hogere maandtermijn niet op tegen de kosten die je verwacht te maken.

Bundel je verzekeringen
Het is vaak aantrekkelijk om je verzekeringen te bundelen en bij een aanbieder onder te brengen. Dit levert vaak stapelkorting op waardoor je goedkoper uit bent.

Ontheffingen voor gemeentelijke belastingen
Vraag bij de gemeente een ontheffing aan voor de gemeentelijk belastingen en waterschapsbelasting. Dit is een optie voor mensen met een laag inkomen en kan zo een paar honderd euro schelen. Bij de aanslag zit doorgaans een formulier om ontheffing aan te vragen.

Subsidies
Bij de gemeente of via de website van de belastingdienst kun je navragen of je recht hebt op subsidie zoals bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag.

Sportschool opzeggen 
Veel mensen zijn lid van een sportschool zonder daar ooit hun gezicht te laten zien. Vanaf 1 januari 2012 is het wettelijk toegestaan om na het verstrijken van de contractduur per maand je abonnement op te zeggen. Voorheen werden deze na elk jaar stilzwijgend verlengd. Toch willen sporten maar de sportschool is te duur? Kijk of de werkgever mogelijkheden biedt om goedkoper te sporten.

Abonnementen opzeggen
Veel abonnementen zijn overbodig of kunnen worden opgevangen door andere zaken. De tv- gids kan worden vervangen door het kijken op teletekst of via internet. Lees je graag de krant, probeer dan de gratis krant te bemachtigen bij het station, deel een abonnement met bijvoorbeeld uw buurman of vraag een proef abonnement aan, deze is vaak veel goedkoper dan een vast abonnement.

Aandachtspuntjes

Maak eten op
Plan een dag in de week waarop je de voorraad en overgebleven etenswaar opmaakt. Hierdoor voorkom je dat je eten moet weggooien omdat de houdbaarheidsdatum is overschreden en scheelt weer een dag boodschappen.

Ja/nee sticker
Wekelijks valt er wel een pak reclamefolders op de deurmat. Deze folders staan vol aanbiedingen die het verleidelijk maken om aankopen te doen waar eigenlijk geen geld voor is. Bij de gemeente kan gratis een ja/nee sticker worden opgehaald waardoor er geen folders meer zullen worden bezorgd. Om geadresseerd reclamewerk niet meer bezorgd te krijgen kun je je op infofilter.nl aanmelden. Wil je wel weten of jouw product ergens in de aanbieding is zoek dit dan via het internet op.

Verkoop overtollige spullen
Uit onderzoek van markplaats blijkt dat veel Nederlanders een hoop spullen hebben die ze niet meer gebruiken. Kijk eens op zolder of in de kasten wat er aan spullen staat die je niet meer gebruikt en verkoop het. Dit levert een extraatje op en daarnaast ruimt het op.

Kappersschool
Elke kappersschool heeft een salon waar hun leerlingen gratis of tegen een zeer gereduceerde prijs klanten knippen, verven etc. Dit een is een stuk goedkoper dan een reguliere kapsalon.

Bekijk spaarrentes
Vergelijk de spaarrentes bij de verschillende banken en kies degene met de hoogste rente, dit kan op jaarbasis een leuke extraatje betekenen.

Was aan de lijn
Het scheelt geld door de was vaker aan de lijn te hangen en het wat minder vaak in de droger te stoppen. Op jaar basis kan daarmee zo 38 euro worden bespaard.

Roken, drinken en snoepen
Naast dat het beter is om te stoppen met roken, minder alcohol te drinken en gezond te snoepen, is het vooral ook een stuk goedkoper om hiermee te stoppen of te minderen. Elke dag een fles wijn openmaken of een pakje sigaretten roken kan flink in de papieren lopen.

De vakantiebespaartips

Onderstaand een aantal belangrijke tips met betrekking tot de vakantie.

Te veel bagage meenemen
Te veel bagage meenemen is nooit handig, maar voor je portemonnee is het al helemaal funest. Veel vliegmaatschappijen rekenen namelijk extra kosten als je koffer te veel weegt. Check dus altijd van tevoren wat de kilovoorschriften zijn en zorg dat je daar ruim onder zit. Als je namelijk tussendoor nog beslist om ergens een binnenlandse vlucht te maken, zijn daar de gewichtseisen nog een stuk lager. Bovendien zul je waarschijnlijk met een vollere tas terugkomen dan dat je vertrokken was en je wilt natuurlijk ook dan niet voor verrassingen bij het inchecken komen te staan.

De wisselkoers niet weten
Een fout die veel reizigers maken is onwetendheid over de wisselkoers. Je kunt het beste een bestemming kiezen waarbij je het meeste vangt voor je euro.Relatief arme landen zijn voor ons veel voordeliger om te bezoeken. Kijk ook goed waar je je geld gaat wisselen; op het vliegveld zijn de prijzen vaak hoger dan bij lokale banken. En hoe handig het ook lijkt, ga geen grote bedragen in de lokale munt opnemen in Nederland, tenzij je echt zeker weet dat je ter plekke niet zult kunnen pinnen. Banken hier berekenen een veel hogere koers en bovendien is het niet veilig om zoveel geld op zak te hebben.

Niet checken hoe het weer zal zijn
Ook al is het bijna altijd mooi weer op een bestemming, dat wil niet zeggen dat het ook zo is als jij erheen gaat. Controleer dus goed een veertiendaagse weersvoorspelling voordat je bijvoorbeeld in Kenia opgescheept zit met allemaal korte, doorschijnende kleren, terwijl de regen met bakken uit de hemel komt. Sowieso is het handig om altijd kleren voor meerdere weersomstandigheden in te pakken, mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je opeens in een heel ander land terecht komt.

Je telefoon onbeperkt gebruiken
Het is natuurlijk niet zo slim om urenlang met je eigen mobiele telefoon te gaan lopen bellen in het buitenland, maar waar je vooral voor moet uitkijken is het dataverkeer op je smartphone. Zodra jij je smartphone aanzet in een ander land gaan je apps allerlei dataverkeer uitwisselen. En als er iets duur is in het buitenland, dan is het wel internet op je telefoon. Zorg voordat je vertrekt dat je je dataroaming uitzet en gebruik deze de hele reis niet meer. Ga ook niet onnodig bellen en smsen, want het is nooit leuk om bij thuiskomst een torenhoge telefoonrekening te moeten betalen. Gebruik voor contact met je thuis liever Skype of e-mail via Wifi of vanaf een lokaal internetcafé.

Te veel fooi geven
Je hoeft er niet vanuit te gaan dat je altijd een flinke fooi moet geven. In sommige landen is een fooi zelfs helemaal niet gewaardeerd of zit het al in de prijs inbegrepen. Zoek van tevoren op wat de standaarden zijn in het land dat je gaat bezoeken en bespaar zo een hoop geld.

Altijd met een taxi gaan
Het is heel gemakkelijk om altijd maar in de eerste de beste taxi te stappen, maar er zijn veel goedkopere manieren om je te verplaatsen. Neem de tijd om uit te zoeken hoe je voor weinig geld van A naar B komt en schakel ook de hulp van locals in. Als je ongeveer weet wat de prijs voor een ritje is, is de kans ook kleiner dat je opgelicht wordt.

Wachten op een last-minute deal
Last-minute deals worden vaak als heel goedkoop beschouwd, maar de waarheid is dat ze meestal duurder zijn. Veel vakantiegangers weten immers dat er zo’n deal gaat komen en wachten er allemaal op. Het gevolg is dat de prijs juist omhoog gaat, hoe dichter je bij de vertrekdatum komt. Als je je plannen al weet, koop dan zo snel mogelijk je ticket en bespaar jezelf een hoop stress tijdens het boeken. Maakt het je echt niet uit waar je heen gaat? Dan is het wellicht wél slim om een echt goedkope zogenaamde ‘last-second deal’ te boeken.

Alleen een enkele reis boeken
Wij weten als geen ander hoe verleidelijk het is om gewoon een enkeltje te boeken en maar te zien vanaf welke plek je weer terug naar huis keert, maar dit is niet zo slim. Veel landen eisen namelijk dat je een retourticket hebt, anders kom je het land niet eens binnen. Je moet dan óf meteen weer terug vliegen (en dat is natuurlijk niet gratis!) óf ter plaatse een heel duur retourticket kopen. Bespaar jezelf een hoop geld en boek meteen je terugreis als je je heenreis koopt.

De eerste de beste vlieghaven kiezen
Meestal vlieg je naar de grootste, internationale luchthaven. Maar het loont zeker de moeite om ook de kleinere te checken. Vaak staan deze niet aangegeven bij boekingssites, dus zul je die van tevoren moeten selecteren. Als de luchthaven ver weg lijkt van de plek waar je heen wilt, is het ook handig om te controleren of het geld wat je gaat besteden aan het vervoer van de ene naar de andere plek, opweegt tegen de korting die je ervoor vangt. Let ook goed op als je overstapvluchten los van elkaar boekt. Soms vertrekken lokale of budgetvluchten vanaf een heel ander vliegveld dan waar jij aankomt.

Je gehuurde auto niet controleren
Natuurlijk zit je er niet op te wachten om meteen je gehuurde auto helemaal na te lopen op krasjes en deukjes als je net een lange vlucht achter de rug hebt. Maar dit moet je zeker niet vergeten! Zie je een klein krasje of is er iets mis met de auto, meld het dan meteen bij het verhuurbedrijf, anders kun jij de schade gaan betalen als je hem straks weer inlevert.

Pin It on Pinterest

Shares