Pa, alle kinderen in mijn klas krijgen veel meer zakgeld dan ik. Daan krijgt wel 5 euro in de week en ik maar 2. Ik vind het niet eerlijk.’
Dit is een wellicht een bekende vraag want hoeveel zakgeld geef je, je kind en hoe leer je hem of haar met geld omgaan. Onderstaand een aantal praktische tips.
1. Op = op
Indien kinderen al hun geld hebben uitgegeven maar een dag later zien zij het spel dat ze al zo lang, zo graag willen hebben geef het hen dan niet en laat ze er opnieuw voor sparen. Op deze manier ondervinden ze de consequenties en leren ze passende doelen stellen. Je geld er doorheen jagen is dus niet slim.
2. Wachten is niet erg
Aansluitend op bovenstaande tip is het is goed om tegen je kinderen te zeggen dat het niet erg is om nog een tijdje door te sparen. Zo leer je ze dat het niet realistisch is om allemaal dingen te willen kopen, zodra het geld binnen is. Immers, je kan niet alles hebben wat je hartje begeert.
3. Geld verdien je door te werken
Kinderen hebben steeds meer het idee dat er een onuitputtelijke bron is die onbeperkt geld blijft geven: de pinautomaat.. Ze vragen zich totaal niet af hoe dat geld er überhaupt komt én of papa en mama hiervoor hebben gewerkt. Daarom is het verstandig om je kinderen klusjes te laten doen tegen een kleine vergoeding, in plaats van ze elke week een bepaald bedrag te geven. Voor niets gaat de zon op. Laat ze hun eerlijk verdiende geld verdelen in drie enveloppen: één om iets te kunnen kopen voor zichzelf, één om iets te kopen voor iemand anders en één om te sparen. Geld verzoet de arbeid
4. Wees een gulle gever
Het is uiteraard fantastisch als je kind een bepaald bedrag heeft gespaard en daar iets leuks van koopt voor zichzelf. Óf voor iemand anders. Het hele proces van een cadeau uitzoeken voor een ander geeft aardig wat voldoening. Geld moet rollen, ook naar anderen!
5. Laat je geld niet verdwijnen
Het lijkt volkomen waanzin als we zeggen ‘leg uit aan je geld waar-ie heen moet’. Toch klinkt dit eigenlijk best vanzelfsprekend. Als je namelijk niet vaststelt wat de uiteindelijke bestemming is, dan is het geld binnen de kortste keren verdwenen. Maak samen met je kind een berekening met wat hij of zij wil uitgeven aan bijvoorbeeld kleding en wat ze dan nog overhouden. En natuurlijk help je ze echt wel een handje als ze niet uitkomen. Stiekem. Want daar zijn ouders voor.
6. Leer kinderen vroegtijdig budgetteren
Op het moment dat kinderen een eigen budget krijgen om uit te geven, bijvoorbeeld op de kermis, dan leren ze snel de waarde van het geld. Een kermisbezoek kan dan als ze spaarzaam zijn zelfs geld opleveren.
7. Wees tevreden met wat je hebt
Dit geldt voor jong en oud. Misschien wordt het tijd dat we stoppen met vergelijken en met het kijken naar anderen. Want ook al maakt geld niet altijd gelukkig, een ontevreden gevoel maakt ongelukkig.
8 Geef zelf het goede voorbeeld.
Leg uit hoe pappa en mamma proberen rond te komen, bijvoorbeeld door goedkope boodschappen te doen, of door minder dure spullen te kopen. Spaar jij zelf voor grotere dingen of uitjes? Vertel je kind hoe je dat doet.